Ιεροί συμβολισμοί στο γάμο

Συμβολισμοί στο ιερό μυστήριο του γάμου

Η ακολουθία του γάμου στις μέρες μας αποτελείτε από δύο μέρη: τον αρραβώνα και το στεφάνωμα.  Οι μελλόνυμφοι με το μυστήριο του γάμου γίνονται συνεργοί και συν δημιουργοί του Θεού, γεννώντας νέους ανθρώπους.  Στη διάρκεια της Ακολουθίας του Μυστηρίου του γάμου τελούνται ορισμένες πράξεις που έχουν βαθύτατο συμβολισμό με απώτερο σκοπό να τονισθεί η ουσία.

Α)  Ο ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ

Ο Αρραβώνας προηγείται του γάμου.  Παλαιότερα ο αρραβώνας ήταν υπόσχεση για το γάμο και χρησίμευε για την προετοιμασία των νέων, δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωριστούν και να αγαπήσουν ο ένας τον άλλο.  Στην εποχή μας ο αρραβώνας είναι ακόμα μια ευχή της Εκκλησίας μας για τους μελλόνυμφους.

Οι Βέρες:  Οι βέρες ευλογούνται από τον ιερέα πάνω στο ευαγγέλιο.  Ακολούθως ο ιερέας με τα δακτυλίδια στο χέρι κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και τα τοποθετεί στο δάκτυλο του δεξιού τους χεριού.  Στη συνέχεια οι κουμπάροι ανταλλάζουν τα δακτυλίδια μεταξύ τους μία ή τρεις φορές.  Τα δακτυλίδια είναι σύμβολα υπόσχεσης για γάμο και της ένωσης για το υπόλοιπο της ζωής μας με τον σύντροφό μας.

quotes-for-web-symbolismoi

Β) ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΩΜΑ

Η ακολουθία του στεφανώματος είναι ο κανονικός γάμος.  Αυτή είναι η τελετή κατά την οποία προσευχόμαστε να είναι μαζί μας παρών ο ίδιος ο Χριστός για να ευλογήσει την ένωση των δύο και να αγιάσει τη ζωή τους.

Το λευκό νυφικό:  Το λευκό χρώμα του φορέματος συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής και του σώματός της.

Οι λαμπάδες:  Συμβολίζουν το φως του Χριστού που φωτίζει και αγιάζει κάθε άνθρωπο.   Κινούνται πάντοτε μπροστά από το ζευγάρι.  Είναι το φως που θα φωτίζει το δρόμο τους στην καινούργια τους ζωή.

Οι παράνυμφοι:  Είναι οι αντιπρόσωποι του λαού του Θεού, της Εκκλησίας και μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ των δύο.  Προσεύχονται κι αυτοί για να έρθει η ευλογία του Θεού στο γάμο και υπόσχονται να είναι πάντοτε δίπλα στο ζευγάρι και να το στηρίζει.

Η ένωση των χεριών:  Σε κάποιο σημείο της ακολουθίας ο ιερέας ενώνει συμβολικά τα δεξιά χέρια του γαμπρού και της νύφης.  Τα χέρια παραμένουν ενωμένα καθόλην τη διάρκεια της ακολουθίας δείχνοντας την αιωνιότητα της ένωσης αυτής.  Από εκείνη τη στιγμή “αρμάζονται”, βρίσκονται δηλαδή σε αρμονία ψυχής και σώματος.

Το στεφάνωμα:  Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά.  Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο. Το σπίτι και η οικογένεια των δύο νεονύμφων.  Ο ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω από τα κεφάλια τους, επικαλείται τον ίδιο τον Θεό να τους στεφανώσει με δόξα και τιμή στο νέο μικρό βασίλειο όπου θα πρέπει να κυβερνήσουν με δόξα, τιμή και δικαιοσύνη.  Τα στέφανα του γάμου υπενθυμίζουν επίσης τα στέφανα των μαρτύρων τονίζοντας τη μαρτυρική διάσταση της Χριστιανικής ζωής και τις αμέτρητες θυσίες που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο γάμο για να φτάσουν οι σύζυγοι στην τελείωση.  Ο ιερέας μετά το τέλος του μυστηρίου δένει συμβολικά τα δύο στέφανα μαζί.

Ο άρτος και το κοινόν ποτήριον:  Εδώ ο άρτος και το κοινό ποτήριον δεν είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.  Από τον ίδιο άρτο τρώνε και από το ίδιο ποτήρι της ζωής πίνουν συμβολικά για πρώτη φορά σαν σύζυγοι οι νεόνυμφοι για να επισφραγίσουν έτσι την αγάπη τους.  Η κοινή αυτή συμμετοχή τους στο ποτήρι και τον άρτο συμβολίζει επίσης ότι από εδώ και πέρα θα μοιράζονται τα πάντα στη ζωή, τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες και θα σηκώνουν ο ένας το φορτίο του άλλου.  Από εδώ και πέρα κανείς δεν είναι μόνο αλλά έχει τον άλλο δίπλα του. Οι δύο έχουν γίνει ένα.

Ο χορός του Ησαΐα: Η ακολουθία του γάμου συμπληρώνεται με το χορό.  Ο ιερέας ψάλλοντας τη χαρμόσυνη είδηση της εκπλήρωσης της προφητείας του Ησαΐα με τη γέννηση του Χριστού, οδηγεί το γαμπρό και τη νύφη κυκλικά γύρω από το τραπέζι όπου είναι τοποθετημένο το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού.  Οι σύζυγοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα καθοδηγούμενοι από την Εκκλησία που αντιπροσωπεύεται από τον ιερέα. Ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και η κυκλική κίνηση την αιωνιότητα.  Η Εκκλησία οδηγεί τους νέους προς την αιώνια ζωή και την τελειότητα.  Τους καλεί να κινούνται πάντοτε με κέντρο της ζωής τους το Λόγο του Θεού, το Χριστό.

Η παρουσία των άλλων Χριστιανών:  Προσεύχονται όλοι να έρθει ο Χριστός στο γάμο, όπως ήρθε τότε και στο γάμο στη Κανά της Γαλιλαίας και να ευλογήσει το γάμο αυτό ενώνοντας τους δύο, στο δεσμό της αγάπης, αιώνια.

Τραπέζι:  Συμβολίζει την Αγία Τράπεζα και πάνω υπάρχει το Ιερό Ευαγγέλιο. Είναι ο ίδιος ο Χριστός παρών. Μαζί και επάνω σε αυτό έχουν τοποθετηθεί οι βέρες και τα στέφανα.

Κουφέτα:  Συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου.  Συμβολίζει επίσης τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι.

Ρύζι:  Η ευχή των καλεσμένων να “ριζώσει” το ζευγάρι και να έχει βίον ανθόσπαρτον.